Hupikissat ja -koirat lopettava ilmastotalkoissa

Sunnuntai 24.3.2019 klo 14.43


koirakissa2.jpg

Disclaimer: Tämän kirjoituksen tavoitteena ei ole saada jokaista lemmikkieläimen omistajaa luopumaan eläimistään. Tämän kirjoituksen tavoitteena on havainnollistaa, kuinka paljon helpompaa ilmastoasioissakin on sanoa ”Teidän on tehtävä jotain” kuin ”Meidän on tehtävä nyt”. Tällaisella ”Heidän on tehtävä tätä ja tätä” politiikalla valitettavasti moni puolue ajaa vaalivankkureitaan eteenpäin. Yksinkertaistettuna, näissä puolueissa myös ilmastoasiat laitetaan kuntoon sen kuuluisan ja ahkeran ”jonkun muun” kukkarolla.

Suomessa on julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan noin 700 000 koiraa ja 600 000 kissaa. Kissojen määrä on viime vuosina ollut kasvussa ja koska lemmikkikoirista – tai kissoista ei ole tarkkoja tilastoja, on arvioitu, että kissoja ja koiria on Suomessa 1,5 miljoonaa. Lisäksi lemmikkieläminä pidetään kaneja, lintuja, marsuja, kaloja ja muita eläimiä.

Lemmikit ovat iso hiilidioksidin lähde. Julkisuudessa on esitetty arvio, että Suomen koirien ja kissojen hiilijalanjälki vuodessa on vähintään 600 000 tonnia. Eläinten ruoka ja eläimiä varten hankittavat tavarat, niiden valmistus, pakkausmateriaali, kuljetus ja aiheutuvan jätteen hävitys kaikki tuottavat päästöjä. Itseasiassa pelkästään koirat ja kissat tuottavat noin puoli prosenttia koko Suomen päästöistä.

Olen osallistunut vaalipaneeleihin käynnissä olevan eduskuntavaalikampanjan aikana ja näissä vaalipaneeleissa kuulee joidenkin puolueiden vaativan merkittäviä ihmisten elämää ankeuttavia ratkaisuja. Yhtenä vaatimuksena autoilun merkittävää vähentämistä tai siitä luopumista kokonaan – ja illalla sitten nämä samat vaatijat silittävät mirriä kotona. Auto on monelle välttämättömyys Suomessa. Ja autoilussakin tulee ottaa ilmasto huomioon kehittämällä tekniikkaa ja käyttämällä biopolttoaineita, kaasua tai sähköä. En ole siis sanomassa, etteikö autoiluunkin tule kiinnittää huomiota. Mutta useimmille lemmikkieläin ei ole välttämätön elämän kannalta. Koirien ja kissojen hiilipäästöt ovat yhtä suuret kuin noin 7,5 prosenttia Suomen koko autoilun päästömäärästä.

Keskustan eduskuntavaaliohjelmasta 2019: ”Jokainen voi tehdä pieniä ja samalla suuria ilmastotekoja säästämällä energiaa ja muuttamalla kulutustottumuksiaan. Yhteiskunnan ja markkinoiden pitää helpottaa näiden valintojen tekemistä. Tuotteiden ja palveluiden ilmastovaikutuksista on saatava luotettavaa tietoa.

Ilmastopolitiikan vihreänä lankana ei voi olla toistemme syyllistäminen. Tulevaisuudessakin on voitava ajaa autolla, syödä hyvää ruokaa, matkustaa ja asua omakoti- tai kerrostalossa. Tämä kaikki on mahdollista kehittämällä uusia ratkaisuja, jotka säästävät ilmastoa ja ympäristöä.”

Joillekin meistä, kuten näkövammaisille opaskoirat, kotieläimet ovat välttämättömiä hyvään elämään. Ja on ollut hienoa nähdä, miten nuoret ovat vaatineet ilmastoasioissa tekoja, ei enää puheita. Kun seuraavan kerran kuulet jonkun vaativan ”Heiltä” ilmastotekoja, mieti onko ”Meillä” jo kaikki mahdollinen tehtynä.

 

Lähteeet:

Suomen koirista ja kissoista syntyy 600 000 tonnin ilmastopäästöt, mutta onko se liikaa? - Kuinka epäekologista on omistaa lemmikki? (Talouselämä 16.10.2018)

Tutkimuksen perusteella arvioituna Suomen kissat ja koirat tuottavat yli 100 000 auton verran päästöjä vuodessa – silti lemmikeistä vaietaan, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta (Iltalehti 14.10.2018)

Suomen arvoisia tekoja: Suomen Keskusta, vaaliohjelma, eduskuntavaalit 2019

Kuva: Pixabay

Avainsanat: lemmikki, koira, kissa, eduskunta, vaalit, ilmasto